Het Czaar Peterhuisje is dinsdag - zondag geopend van 10.00 - 17.00 uur
25 december en 1 januari gesloten

Czaar Peterhuisje
Krimp 23
1506 AA Zaandam
T +31(0)75 681 00 00
info@zaanseschans-museum.nl

Het Zaans Museum is dagelijks geopend van
10.00 - 17.00 uur
25 december en 1 januari gesloten

Zaans Museum
Schansend 7
1509 AW Zaandam
T + 31 (0)75 681 00 00
F + 31 (0)75 617 69 80
info@zaanseschans-museum.nl

   Sponsors:

Het Czaar Peterhuisje

 

klik op de afbeeldingen voor een vergroting

   
Het Czaar Peterhuisje bevat een schat aan herinneringen. Natuurlijk aan het verblijf van tsaar Peter de Grote zelf. In en rondom het Czaar Peterhuisje hangen en staan allerhande memorabilia en curiositeiten.

Veel mensen, waaronder Russische tsaren, Nederlandse vorsten en zelfs Napoleon, brachten een bezoek aan het Czaar Peterhuisje. De talloze namen die in de ramen en houten wanden geschreven en gekerfd staan, herinneren daar nog steeds aan.

Ik wil meer weten over het Czaar Peterhuisje


Russische workshops

In het Czaar Peterhuisje worden regelmatig Russische workshops georganiseerd, zoals bijvoorbeeld Matroesjka's beschilderen. De Russische kunstenares Larisa Bilous leert de deelnemers niet alleen technieken, maar vertelt ook het verhaal achter de Russische tradities.

De workshops zijn geschikt voor alle leeftijden en kosten 15,- p.p. Dit is inclusief entree van het Czaar Peterhuisje, een kopje koffie/thee of een glas limonade.


 

Summa Group uit Rusland ondersteunt uniek restauratieproject: het Czaar Peterhuisje in Zaandam
28.11.2012


Summa Group ondersteunt een uniek project, dat gericht is op het behoud van het Russisch cultureel en historisch erfgoed in Nederland: de restauratie van het Czaar Peterhuisje in Zaandam. Het museum zal tijdens de werkzaamheden gesloten zijn en in maart 2013 heropenen.

Het Czaar Peterhuisje is altijd al een van de belangrijkste symbolen van de langdurige Russisch-Nederlandse samenwerking geweest. We vinden het erg belangrijk dat dit project ondersteund wordt door een Russisch bedrijf en zijn de Summa Group en haar voorzitter van de raad van bestuur de heer  Magomedov dankbaar voor de bijdrage, die de restauratie mogelijk maakt

Culturele banden tussen Rusland en Nederland zijn enkele honderden jaren oud en we zijn blij dat we deze verder kunnen ontwikkelen. In het kader van het bilaterale jaar Rusland-Nederland 2013, implementeren we een aantal culturele initiatieven en de restauratie van het Czaar Peterhuisje is daarvan de belangrijkste

De restauratie zal worden uitgevoerd door  Hooyschuur Architecten BNA, en Bouwintentie (bouwkundig advies) en Somass BV (bouwkundig aannemer).

Het Czaar Peterhuisje werd gebouwd in 1632. In 1697 verbleef de Russische Tsaar Peter de Grote er toen hij het vak van scheepsbouwer kwam leren. In 1818 werd het door koning Willem I aan Anna Romanova geschonken. Later werd er een stenen overkapping omheen gebouwd en werd het een museum.
In 2011 werd Summa Group, samen met haar partner VTTI, geselecteerd voor de bouw van een nieuwe olieterminal in de haven van Rotterdam. De officiele openingsceremonie van deze terminal zal in 2015 plaatsvinden.


 

 

Restauratieproject Czaar Peterhuisje van start
28.11.2012

Woensdag 28 november jl. is een start gemaakt met het restauratieproject van het Czaar Peterhuisje in Zaandam.  Het wereldberoemde huisje, dat in 1632 van oud scheepshout werd gebouwd en waar de Russische tsaar Peter de Grote in 1697 acht dagen verbleef, zal een grondige restauratie ondergaan.Het Czaar Peterhuisje, een rijksmonument, is toe aan een grondige restauratie. Zonder ingrijpen zal het huisje steeds verder wegzakken, bovendien is er in de fundering houtworm aangetroffen, wat catastrofale gevolgen kan hebben wanneer er niet tijdig ingegrepen wordt.


In 2013 is het bilaterale Nederland Ruslandjaar. Het Zaans Museum, beheerder van het Czaar Peterhuisje, heeft de restauratie aangegrepen om het als sponsorproject aan te bieden aan een Russische partner. De Summa Group erkent het historisch belang van het Czaar Peterhuisje, dat ook voor Rusland van grote betekenis is, en is vereerd dat zij dit belangrijke restauratieproject door sponsoring mogelijk kan maken.

Rondom de opening van het Czaar Peterhuisje en het bilaterale Nederland Ruslandjaar, zal een verscheidenheid aan speciale activiteiten georganiseerd worden.